keskiviikko 14. elokuuta 2013

Tomaattikeitto nro. 1

Erilaisia tomaattikeittoja olen väsännyt vaikka kuinka paljon. Tänään syntyi soppaa, johon tomaatin lisäksi pääsivät mm.paprika ja munakoiso. Yksi aines mikä näitä tomaattikeittoja (ja sosekeittoja yleensä) yhdistää, on pavut.
    Kasvissyöjänä pitää erityisesti kiinnittää huomioita riittävään proteiinin saantiin, joten esimerkiksi papuja piilottamalla keittoihin saa mukavan proteiinipläjäyksen. Kukaan ei muuten edes huomaa, että ruoassa on papuja. Papuja karttavat söisivät tätäkin keittoa oikein mielellään, elleivät satu sitten vihaamaan tomaattikeittoja..
    Resepteistäni haluan kertoa vielä, että aineiden määrät ovat noin-arvoja. Silloin kun reseptit syntyvät omassa päässä, en paljon aineksia jaksa mittailla. Aineet ja niiden määrät eivät useinkaan varsinkaan ruoanlaitossa ole niin justiinsa, vaikka omaa maalaisjärkeä saa toki käyttää.

Tomaattikeitto
n. 1,5 kg tuoreita tomaatteja
2 isoa paprikaa
1 munakoiso
3 pienehköä punasipulia
1 valkosipulinkynsi
n. ½-1 tl savupaprikajauhetta
(chiliä)
1 prk tomaattipyreetä
n. 3 dl keitettyjä valkoisia papuja (tai 1-2 prk säilyke)
2 rkl hunajaa
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen

1.Kalttaa tomaatit* ja poista niistä kovat kannat.
2.Paahda paprikoita uunissa** (minä pistin uunin myös munakoison kaveriksi).
3. Pilko punasipulit ja valkosipulinkynsi, sekä chili, jos käytät tuoretta sellaista (itse laitoin yhden kuivatun chilin, ja voin sanoa ettei se maistunut ollenkaan. Eli lisää poweria vaan jos tulisesta tykkää!).
4. Laita kattilaan öljyä ja paistele punasipuleita hetki. Lisää joukkoon valkosipuli, chili sekä savupaprika. Paistele hetki.
5. Lisää tomaatit, jotka olet suurpiirteisesti pilkonnut tai puolittanut, pilkotut, paahdetut paprikat, kuutioitu munakoiso sekä tomaattipyree. Keittele ainakin vartin verran, kauemminkin, jos aika sallii.
6. Lisää keitetyt pavut, hunaja, yrttejä, suolaa ja pippuria.
7. Sammuta levy ja surauta keitos sauvasekoittimella sileäksi. Mmm!

*Tomaattien kalttaus: Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan. Huuhtele sillä välin tomaatit ja laita ne sivuun odottamaan. Laita toiseen isoon astiaan jääkylmää vettä ja laita sen viereen vielä yksi tyhjä astia, mihin tomaatit mahtuvat kalttauksen jälkeen. Kun vesi kiehuu, laita sinne tomaatteja. Kun tomaattien kuori alkaa irrota (siinä ei kauaa nokka tuhise! Pehmeissä tomaateissa kuori alkaa irrota hetkessä, kovemmissa taas menee tovi pidempään), nosta tomaatit jääkylmään veteen, jonka laitoit jo valmiiksi aiemmin. Pidä tomaatteja jäävedessä hetki, ja laita niitä sen jälkeen tyhjään astaan. Poista tomaattien kuoret. Very easy!

**Paprikoiden paahto: Laita uuni lämpenemään grillivastuksilla. Laita paprikat vuokaan/pellille ja pistä ne uuniin ylätasoon. Kun kuori alkaa päältä mustua, käännä paprikoita. Kun paprikoiden kuori on ympäriinsä tummunut, ota ne uunista. Poista paprikoiden kuoret. Helppoa tämäkin.






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti